Banánové muffiny

A máme tu další slibovaný recept. Muffiny asi všichni známe, tak je nebudu ani představovat. Tenhle recept jsem převzala z joyofbaking.com, ani netuším, jestli jsem ho nějak upravila nebo ne. To jen, aby se neřeklo, že kradu. Na přípravu potřebujete jenom základní suroviny, plus 3 banány, co jsou tak trochu už na pochodu, aby byly správně aromatické a 3 mísy. Jednu na sypké ingredience, jednu na mokré a jednu na rozšťouchání banánů. Množství odpovídá zhruba na 12 muffinů, záleží na velikosti banánů.

Ingredience:

  • 230g hladké mouky (polohrubá taky není problém)
  • 100g krupicového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/4 lžičky sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička skořice (klidně i trochu víc, pokud ji milujete jako já)
  • 120g nasekaných ořechů (když nemáte, vynecháte a je jedno, jestli vlašské, lískové, pekanové, …)
  • 2 vejce (originální recept uvádí L, já vždycky peču z M a je to OK)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (doporučuji extrakt, ne aroma, ale připlatíte si)
  • 3 změklé banány
  • 113g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Rozpusťte si máslo,a by mělo dostatek času na chladnutí. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Pokud je nemáte, vymažte plech máslem.
  2. Do velké mísy nasypte mouku, cukr, (ořechy,) kypřící prášek, sodu, sůl a skořici. Pořádně promíchejte metlou,a by se kypřící prášek a soda rovnoměrně vmíchali do mouky.
  3. Ve druhé, větší míse rozšlehejte vejce a přidejte k nim vanilkový extrakt
  4. Ve třetí míse rozšťouchejte banány. V původním videu se k tomuto účelu používá vidlička, u mě ale nastupuje šťouchadlo na brambory a funguje skvěle. Vidličkou se s tím člověk hrozně patlá, trvá to dlouho a bolí z toho zápěstí.
  5. Banány dejte k vejcím, promíchejte a postupně přilévejte rozehřáté máslo. Tady opravdu pozor, aby mělo máslo pokojovou teplotu. Nikdo přece nechceme, aby se vajíčka srazila.
  6. Mokrý mix (banány, vejce, máslo) nalijte do suchého mixu (mouka, skořice, cukr) a pořádně promíchejte. Pokud jste do těsta dali ořechy, mělo by vzniknout husté, lepivé těsto. Pokud jste ořechy vynechali, vznikne řidčí, poměrně tekuté těsto, ale to je v pořádku.
  7. Teď nadešel čas na nandavání na plech. Jste-li méně zkušení, co se muffinů týče, doporučuji předehřívat troubu zde. Akorát to potom vyjde. Pokud jste samozřejmě šikovní, o čemž nepochybuji, předehřejte troubu hned na začátku a to na  180°C. A teď k plechu. Já si pomáhám lžícemi, jednou těsto naberu a druhou ho shrnu do důlku na muffin. POkud máte sofistikované náčiní, jako je třeba naběračka na zmrzlinu, máte vyhráno. Tou to jde totiž skoro samo. Košíčky naplňte tak 1-2 cm pod okraj, jinak vám vytečou.
  8. Muffiny dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na 20-25 minut. Po upečení nechte vychladnou na mřížce. Pokud je nesníte všechny, můžete je klidně schovat do lednice, aby déle vydržely. Nevěřím, že taková situace nastane.

Dobrou chuť!

cukroví (3)

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: