Gâteaux à la lavande

DSC_0337Dneska si dáme zase jeden recept. Slibovala jsem levandulový dort. Mezitím, co do sebe láduju další kousek, napíšu jak na to. Pokud nepotřebujete nutně dort nazdobit aspoň tak jako já, dáte to všechno levou zadní. Inspirovala jsem se opět na Joy of baking, co se korpusu týče. Zase jsem musela ubrat spoustu cukru. Nevim proč, ale Američani ho evidentně dávaj úplně všude a ve strašným množství. Pak se není čemu divit, že jsou tak obézní.

Zpátky k věci. Do těsta jsem potom hodila levanduli (kde koupit víte z předcházejícího článku) a přidala creamcheesový krém. Pořád jsem nevymyslela, jak mu říkat tak nějak česky. Kdyby někoho něco napadlo, do komentářů prosím. Na pečení potřebujete dvě stejně velké dortové formy. Recept udává 23 cm, já pekla ve 24 a 22kou taky nic nezkazíte. Pokud nemáte dvě formy, pečte nadvakrtá jako já. To znamená, že si všechny ingredience vydělíte dvěma a uděláte jednu várku, upečete, uděláte druhou várku, upečete, necháte oba korpusy zchladnout. Jasný? Pokud máte dvě stejně velký formy, zvažte si nádobu, ve který bude těsto míchat. Pak budete vědět, kolik má těsto samotný a líp se bude dělit na dvě poloviny. Malá rada před startem – vajíčko, mlíko i máslo musí mít pokojovou teplotu, takže vyndat cca 15 minut předem.

Ingredience na těsto:

  • 345g hladké mouky (polohrubá taky nevadí)
  • 1 lžíce kypřícího prášku (ano, lžíce)
  • 1/2 lžičky soli
  • 226g másla
  • 200g krupicového cukru
  • 4 vejce (L)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nebo aroma)
  • 2 lžíce drcené sušené levandule
  • 240ml mléka (pro plnější chuť doporučuji plnotučné)

Postup:

  1. Máslo nakrájené na kousky dejte do mísy a rozmixujte do hladka. Musí být kdrásně nadýchané a mělo by trochu zesvětlat. S naším ručním mixérkem za pár stovek to trva zhruba 3 minuty. Pokud vlastníte můj vytoužený kMix od Kenwoodu nebo něco podobného, budete asi rychlejší.
  2. K máslu postupně přisypávejte všechen cukr. Míchejte zhruba 5 minut, aby se cukr zapracoval aby se to všechno krásně nadýchalo. Pak přimíchejte vanilkové aroma. Během míchání másla se natáhněte k troubě a začnete předehřívat na 180°C.
  3. Dejte mixér na menší otáčky a přidávejte po jednom vejce. Kdyby se náhodou v mixu dělaly malikaté hrudečky, nechte to být. Přidáním dalšího vejce a mícháním se ztratí. Pokud jste před tím míchali pečlivě, hrudky se vám neudělají.
  4. Do další mísy prosejte všechnu mouku společně se solí, kypřícím práškem a levandulí. Pokud se vám nechce prosévat nebo nemáte jak, hrcněte všechno do mísy a promíchejte metličkou. To úplně stačí. Jde v podstatě jenom o to, aby se kypřící prášek se solí dostali rovnoměrně do těsta.
  5. Přichází finální fáze smíchávání dohromady. Střídavě přidávejte mouku s mlékem do těsta a to tak, že 1/3 mouky, 1/2 mléka, 1/3 mouky, zbytek mléka, zbytek mouky. Celou dobu samozřejmě mícháte na menší otáčky. Vznikne krásně nadýchané hlaďounké těsto, které voní po levanduli.
  6. Dejte si k ruce své dvě dortové formy vymazané máslem a váhu. Víme kolik váží těsto, tak šup s formou na váhu, a odvážit těsto do jedný i do druhý. Na tom není žádná věda, jenom trochu matiky, ale na to máme ve 21. století kalkulačky v telefonech, na hodinkách a podobně. Hotovo, odváženo. Teď s tim rychle do trouby rozhicovaný na 180 a nechte to tam poválet tak 20 minut. Pak zkontrolujte párátkem, jestli je upečeno. (Já pekla v horkovzdušný na 170°C, čas jsem moc nehlídala, ale tak když korpus zhnědne, tak už je hotovej, to je jasný).
  7. Nechte korpus trochu vychladnout ještě ve formě, pak ho přendejte na mřížku a dejte mu tak na hodinu svatej pokoj. Získali jste tak trochu času na oddych a taky na přípravu krému.

S krémem jsem si nevěděla trochu rady. Potřebovala jsem takový, co je běloučký, aby se dal obarvit. Levandulový dort musí mít krém v levanduloý, to je jasný. A máslový krém se nebarví moc dobře, protože je dost nažloutlej. Tak nakonec vyhrál krýmčíz. Má zvláštní chuť a světlou barvu, takže na něj fialová chytla dobře. Dělala jsem ho o trochu víc, aby mi zbylo na zdobení. Když ho uděláte stejně, nic tim nezkazíte. Dort s hodně krémem je totiž super věc.

Ingredience na krém:

  • 300g pomazánkového másla
  • 210ml smetany ke šlehání
  • 70g moučkového cukru

Postup:

  1. V mixéru trochu promíchejte pomazánkový máslo, aby změklo. Vždycky je lepší si ho zase nějakou tu minutku předtim vyndat z lednice, vážně se potom líp pracuje.
  2. Přisypte všechen cukr a mixujte několik minut. Výsledný produkt by měl být „fluffy“ omluvte tu ájinu, ale líp to asi nevymyslím. Prostě nadýchaný, krásně krémový a hlavně lehoučký skoro jako pírko. Pokud chcete krém barvit, tady je ta správná chvíle. Až tam bude šlehačka, je pozdě.
  3. Ve vedlejší misce ušlehejte smetanu do tuha. Pak přimíchejte k pomazánkovému máslu. Nejprve naberte trochu šlehačky a zlehka zapracujte do másla. Takhle to opakujte ještě jednou a pak přidejte celý zbytek šlehačky. Míchejte ale opatrně a hlavně RUČNĚ, tady už mixér není žádnej pomocník, ale spíš záškodník.
  4. Dejte krém na chvíli odpočinout do ledničky, aby ztuhnul a líp se s ním pracovalo.

Takže máme hotovej krém i těsto, všechno krásně vychladlo, ale potřebujeme to nějak zkompletovat. Jeslti jste to zvládli až sem bez úhony, tohle bude hračka. Pokud chcete dort nechat jen tak, bez ozdob, s klidným srdcem můžete dát mezi dva korpusy půlku krému, možná i trochu víc. Zbytek potom prostě namažete okolo a nahoru. Tady si hodně pomáhám dlouhou kovovou stěrkou. Normální lidi na to mají nejspíš speciální uhlazovátko na dorty. Když nemáte ani jedno, dobře poslouží i tupá hrana velkýho nože, na menší dolaďování stačí normální příborovej nůž. Pokud si chcete trochu hrát se zdobením, nezapomeňte si dát část krému stranou. V zápalu zakrývání vyčuhujícíh částí dortu se na to rychle zapomíná.

To je ode mě asi všechno, co se levandulovýho dortu týče. Doufám, že ho aspoň někdo zkusí upíct a doufám, že tomu někomu bude chutnat. Na závěr připojím akorát pár fotek, aby vám mohly tíct sliny. Díky.

Maminka 53

DSC_0001

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: