Cibulový Quiche

Dneska jsem se rozhodla Vás seznámit s receptem, který sklidil velký úspěch hned u prvních strávníků. Vypůjčila jsem si ho z časopisu Gurmet a malinko jsem si ho poupravila jako obvykle (nikdo totiž neumí nic líp než já přece). Pokud si říkáte, že péct cibulový koláč je blbost, protože cibule je prostě jenom cibule, musím vás vyvést z omylu. Já cibuli jako hlavní ingredienci nenávidím (zkuste si někdy loupat 80kg cibule), ale tenhle quiche [kiš] je prostě moc dobrej na to, abych ho nenáviděla. Tak jdeme na to! DSC_0004 (2)Ingredience na těsto

  • 125g másla
  • 100ml vlažné vody
  • 300g hladké mouky
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 6 cibulí
  • 1 lžíce olivového oleje (a trochu na vymazání formy)
  • 200ml bílého vína (já použila polosuché)
  • hrst čerstvých bylinek (moje bylinková zahrádka ještě nevyrostla, tak jsem nahradila sušenými)
  • 200g eidamu
  • 250g krémové zakysané smetany
  • 1 velké vejce
  • sůl a pepř na dochucení

DSC_0002Příprava těsta

  1. K mouce a soli přidejte rozpuštěné máslo a vlažnou vodu.
  2. Vše pečlivě zpracujte v pružné těsto a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.

Příprava náplně

  1. Všechnu cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte na pánev s rozehřátým olivovým olejem.
  2. Restujte cibuli dozlatova, pak postupně přilévejte víno.
  3. Nechte víno odpařit a sundejte pánev s cibulí z plotny. Osolte a přidejte směs bylinek. Já mám oblíbenou kombinaci z rozmarýnu, tymiánu, bazalky a petržele.
  4. Zapněte troubu a předehřejte jí na 180°C.
  5. Vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučněném válu. Mělo by být 5mm tlusté.
  6. Vymažte formu o průměru 28cm olejem a vyložte jí rozváleným těstem. Dejte pozor, aby bylo těsto všude až po okraj, jinak vám náplň vyteče a quiche nepůjde vyndat. Těsto na dně propíchejte vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
  7. V míse rozšlehejte vejce, přidejte k němu všechnu smetanu a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem a zamíchejte.
  8. Cibulovou směs rovnoměrně rozprostřete ve formě a zalijte smetanou se sýrem.
  9. Quiche dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35 minut.

DSC_0001 (4)Nespornou výhodou quiche je to, že chutná výtečně teplý i studený. Já ho jím radši teplý, to se musím přiznat. Doufám, že se do receptu taky pustíte a bude vám chutnat tak, jako mě a mýmpřátelům.

Dobrou chuť!

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: