Rajčatový koláč

Že mě baví pečení, to už jste si asi všimli. Nedávno jsme doma měli nadbytek cibule a bylo potřeba se jí rychle zbavit dřív než za náma přijde sama po vlastních nožičkách. Cibulový quiche jsem dělala nedávno a vzhledem k tomu, kolik mám ve frontě receptů, musela jsem hledat jinde. Chopila jsem se tedy své nejoblíbenější a nejkrásnější kuchařky a nalistovala recept na tart à la tomate. Recept sám o sobě není nijak složitý, spíš časově náročný, protože musíte nechat uležet těsto, zpařit a oloupat rajčata a uvařit náplň. Za odměnu ale dostanete fakt dobrej koláč. Slibuju.

Ingredience na těsto (musí odležet min. 2 hodiny)

  • 120 g změklého másla
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžičky soli
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 1 žloutek
  • (těsto stačí na koláčovou formu o průměru 28 cm)

DSC_0030

Ingredience na náplň

  • 6 středně velkých rajčat
  • 60 g nastrouhaného sýru gruyère (pokud nechcete utrácet, vystačíte se i s čímkoliv, co snadno taje)
  • 1 1/2 lžíce slunečnicového oleje (původní recept chce arašídový, takže pokud vlastníte, závidim vám)
  • 500 g cibule nakrájené na jemno
  • 150 g nakrájené anglické slaniny
  • 1 lžička cukru krupice
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 400 g krájených loupaných rajčat z plechovky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžičky lístků tymiánu

DSC_0010 (3)

Postup

  1. Nejdříve si musíte připravit těsto – pâte brisée (ideální je udělat si těsto den předem). Změklé máslo utřete v misce, aby bylo krémovité. Nerozehřívejte ho v mikrovlnce, aby se nerozehřálo, už to pak nejde zachránit,
  2. Na vál prosejte všechnu mouku a uprostřed udělejte důlek. Do důlku přidejte sůl a vodu a zapracujte.
  3. Přidejte žloutek a utřené máslo a rukama zpracujte na měkké těsto. Nesmíte ho ale hníst příliš silně. Udělejte si kouli, stlačte dlaní na placku a znovu si udělejte kouli. Pořád dokola.
  4.  Když je těsto hotové, vytvarujte z něho kouli a zabalte ho do potravinářské folie. Nechte ho minimálně 2 hodiny odležet v ledničce.
  5. Zatímco těsto odpočívá v lednici můžete se pustit do náplně. Začněte loupáním rajčat. Nařízněte je všechna na vrcholku (tam, kde není stopka) do kříže. Pak dejte každé na 40 až 60 vteřin do vroucí vody. Poté je ochlaďte ve studené vodě a oloupejte. Nakrájejte oloupaná rajčata na plátky, posypte je solí a nechte je vykapat v cedníku.
  6. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte všechnu cibuli a anglickou slaninu a nechte 15 minut opékat.
  7. K cibuli přidejte cukr, česnek, rajčata z konzervy (bez nálevu) a rajčatový protlak. Vařte 10 minut, pak odstavte z plotny a nechte trochu zchladnout.
  8. Předehřejte si troubu na 180°C. Vyndejte z lednice těsto a rozválejte ho na pomoučněném válu. Koláčovou formu (nejlépe s odnímatelným dnem) vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem. Přitlačte těsto k formě, odkrojte přesahy a propíchejte těsto vidličkou.
  9. Teď následuje tzv. slepé pečení. Formu s těstem vyložte pečícím papírem a nasypte na něj zátěž. Já jsem použila hrášek, ale poslouží i fazole, čočka, … Takhle připravenou formu dejte do předehřáté trouby na 10 minut. Po vyndaní z trouby dejte těsto stranou a nechte ho zchladnout. Troubu nevypínejte, ale zvyšte teplotu na 200°C.
  10. Než těsto zchladne, dokončete si náplň. V misce rozšlehejte vejce, osolte a opepřete ho, přidejte oregano a vmíchejte do rajčatovo-cibulové směsi na pánvi.
  11. Na vychladlé těsto natřete náplň, poklaďte koláč plátky loupaných rajčat a posypte sýrem a tymiánem. Dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut. Před podáváním nechte koláč 3 až 5 minut zchladnout. Dá se jíst i studený, ale není to taková dobrota.

DSC_0014 (2)

Bon appétit!

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: