Tarte au citron

Podzim a koláče patří k sobě. Slaný nebo sladký, je mi to jedno. Hlavní je, že vždycky skvěle chutnají, krásně voní a vytopí nám naší studenou kuchyň (kde chybí topení).  To poslední je pro mě nejdůležitější, protože jak klesá rtuť teploměru k nule, stává se ze mě ledová královna – bledne mi kůže, přestává mi proudit krev a mám ruce, nohy i nos jako rampouchy. A to i když se zapne ve zbytku bytu topení naplno. Naposledy jsem si pro zahřátí upekla citronový koláč, tak se pojďte podívat, jak na to ;)

Budete potřebovat koláčovou formu o průměru 28 cm (nejlépe s odnímatelným dnem). Jako základ použijeme v podstatě stejné těsto jako na rajčatový koláč, takže je zase lepší si ho připravit den dopředu a nechat odpočívat přes noc v lednici.

DSC_0003 (2)

Ingredience na těsto

  • 120 g změklého másla
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 1/2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 1 žloutek

Ingredience na náplň

  • nastrouhaná kůra a šťáva ze 2 bio citronů
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 150 g cukru krupice
  • 1 bio citron nakrájený na tenké plátky
  • 200 ml vody
  • 5 lžic cukru krupic

Postup

  1. Nejdříve si musíte připravit těsto – pâte brisée. Změklé máslo utřete v misce, aby bylo krémovité. Nerozehřívejte ho v mikrovlnce, aby se nerozehřálo, už to pak nejde zachránit.
  2. Na vál prosejte všechnu mouku a uprostřed udělejte důlek. Do důlku přidejte sůl, cukr a vodu a zapracujte.
  3. Přidejte žloutek a utřené máslo a rukama zpracujte na měkké těsto. Nesmíte ho ale hníst příliš silně. Udělejte si kouli, stlačte dlaní na placku a znovu si udělejte kouli. Pořád dokola.
  4.  Když je těsto hotové, vytvarujte z něho kouli a zabalte ho do potravinářské folie. Nechte ho minimálně 2 hodiny odležet v ledničce.
  5. Předehřejte troubu na 180°C a vyndejte těsto z chladničky. Rozválejte ho na pomoučněném válu a vyložte s ním koláčovou formu. Dno propíchejte vidličkou, aby se při pečení těsto nezvedalo, pokryjte pečícím papírem a vysypte na něj zátěž  (sušený hrášek, čočku, …). Dejte péct do trouby na 10 minut. Poté nechte zchladnou.
  6. Zvyšte teplotu v troubě na 200°C. Nadešel čas na přípravu náplně. Do mísy dejte všechnu šťávu a kůru z 2 citronů společně s vejci a žloutky. Vše ušlehejte do pěny.
  7. Přidejte šlehačku a cukr (150 g) a důkladně prošlehejte. Hotovou náplň vlijte do předpečeného těsta a dejte péct do trouby na 25-30 minut, dokud povrch koláče nezhnědne.
  8. Než se koláč dopeče, můžete si zkaramelizovat tenké plátky citronu. Do hrnce dejte vařit vodu a rozmíchejte v ní 5 lžic cukru. Nechte vařit 3 minuty bez míchání, pak přidejte na 15 minut plátky citronu.
  9. Hotový koláč ozdobte plátky citronu a nechte zchladnout, aby úplně ztuhl.

Bon appétit!

DSC_0001 (2)

Reklamy
Comments
2 komentáře to “Tarte au citron”
  1. eva napsal:

    Hmmm to vypadá dobře,že bych zkusila nový vánoční moučník?:-) Asi to fakt udělám:-).

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: