Earl grey cupcakes s citronovou šlehačkou

DSC_0001Dneska jsem si pro vás připravila recept na cupcakes s earl greyem a citronovou šlehačkou. Je to taková snídaně sbalená do dortíku, což je podle mě hrozně kouzelný. Kapkejky jsem strašně dlouho nepekla, poslední někdy v listopadu a to právě tyto s earl greyem. Tenkrát všem strašně chutnaly a mě doslova nadchly, tak jsem si vymyslela jiný krém a vrhla jsem se na ně znova. Než se ale pustíme do kapkejků samotných, potřebujete si připravit lemon curd. Je ho docela dost, ale nebojte se, už mám v zásobě recept, kde ho budete taky potřebovat, takže nebude dlouho trčet v ledničce (kde vydrží až 10 dní).

DSC_0004 (2)

Ingredience na lemon curd

  • 3 velká vejce
  • 80 ml čerstvécitronové šťávy
  • 150g krupicového cukru
  • 60 g másla
  • 1 lžička citronové kůry

Postup

  1. Do misky (ideálně nějaká, co  zvládne teplo, bude se hodit) vyklepněte vajíčka, přidejte cukr a citronovou šťávu a dobře promíchejte.
  2. Mezitím si dejte na sporák hrnec s trochou vody a až začne voda vařit, dejte na hrnec misku s vejci, cukrem a šťávou. Aby se vám krém nesrazil, musíte celou dobu míchat. Že máte hotovo poznáte, až krém zhoustne a jeho teplota se vyšplhá na 71°C, což je cca 10 minut.
  3. Sundejte misku s krémem z plotny a přidejte do něj změklé máslo a citronovou kůru. Míchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí. Hotový lemon curd přikryjte potravinářskou folií, aby se na něm nevytvořil škraloup. Až zchladne na pokojovou teplotu, dejte ho do lednice, do šlehačky ho budete potřebovat studený.

DSC_0003

Tak vidíte, že t nebyla žádná věda. Teď už se konečně můžeme vrhnout na kapkejky. Recept jsem si vypůjčila zde a pekla jsem z 1,5 dávky, což se ukázalo jako ideální množství na 12 kejků.

Ingredience

  • 180 ml mléka
  • 4 sáčky Earl Greye (já použila Ahmad tea)
  • 180 g hladké mouky
  • 120 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 2 a 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • 60 g změkléjo másla
  • 2 vejce
  • 240 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 2-3 lžíce lemon curd

Postup

  1. Mléko dejte do hrnce na plotnu a mírně ho zahřejte. Přidejte sáčky s čajem a louhujte, dokud nezačne mléko lehce probublávat. Poté sundejte hrnec z plotny a nechte sáčky ještě půl hodiny v mléce.
  2. Předehřejte si troubu na 150°C a vyložte si plech na cupcakes papírovými košíčky (nebo vymažte máslem)
  3. V míse promíchejte mouku, cukr (120 g), kypřící prášek a sůl. Přidejte změklé máslo a mixujte, dokud se nevytvoří hrudky.
  4. Zceďte čajové sáčky, aby v nich nezůstalo zbytečně moc mléka a zchladlé mléko nalijte k prošlehaným vejcím a zamíchejte.
  5. Vaječnou směs přidejte k suchým ingrediencím a mixujte několik minut, dokud se všechno nespojí a nevznikne hladké těsto.
  6. Rozdělte těsto na plech (já používám 2 lžíce a jde to docela dobře) a dejte péct do předehřáté trouby na 20-25 minut. Upečené cupcaky dejte vychladnout na mřížku a než vychladnou, připravte si citronovou šlehačku.
  7. Pro úspěch potřebujete jednu věc – chlad. To znamená, že šlehačka i lemon curd musí být chladné, pak to půjde samo. Smetanu ke šlehání nalijte do mísy, přidejte cukr (1 lžíce) a šlehejte.
  8. Až začne smetana houstnout, přidejte 2 lžíce lemon curd a mixujte dál. Pokud se vám bude zdát šlehačka málo citronová, přidejte ještě jednu lžíci a mixujte, dokud šlehačka nezhoustne.
  9. Hotovou šlehačkou pak podle libosti ozdobte zchladlé cupcakes.

Tak ať se vám zadaří a ať vám chutná :)

DSC_0003 (2)

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: