Trojité čokoládové kapkejky

Letos jsem poprvé v životě bylo pozvaná na Halloweenskou párty, a tak jsem se chtěla pořádně vyšvihnout. Kostýmově, ale hlavně sladkostmi, které donesu. Kromě nejčokoládovějších dortíků jsem upekla ještě strašidelné duchy z pusinek a udělala jsem bonbony z hořké čokolády plněné burákovým máslem (variace na slavné Reese’s PB cups). Použila jsem nezvykle hodně barviva, i když se mu normálně snažím spíš vyhnout, pokud nepeču zrovna duhový dort, red velvet nebo nějaký podobný recept, který si ho prostě ze své vlastní podstaty žádá. Inspirace na čokoládový plátek vyplynula jednoduše z toho, že jsem ve Fialovi nakupovala nové věci na pečení a objevila jsem tam folii na čokoládu s dýněmi, a jelikož jsem si práci s ní chtěla vyzkoušet už dlouho, bylo rozhodnuto.DSC_0007 (2)Recept na těsto je inspirovaný tím na Joy of Baking. Těsto by mělo být zhruba na 18 cucpaků, záleží, jak moc budete košíčky plnit. Pokud se necítíte na nějaké velké řádění, klidně pracujte bez barviv a nepoužívejte folii na čokoládu.

Ingredience:

  • 120 g hořké čokolády (ideálně 70%)
  • 115 g másla
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (pokud nemáte, nahraďte 20 g krupice vanilkovým cukrem)
  • 3 velká vejce
  • 95 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 200 g mascarpone
  • 60 g bílé čokolády
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 1 lžičku ztužovače smetany
  • zelené a oranžové barvivo – dobrovolné
  • 80 g mléčné čokolády

DSC_0002 (5)Postup:

  1. Čokoládu nalámejte na kousky, máslo nakrájejte na kostičky, dejte do žáruvzdorné mísy a nechte ve vodní lázni pomalu roztát. Nezapomínejte míchat, aby se čokoláda nepřipálila. Až se všechno rozpustí, sundejte z plotny a nechte chladnout.
  2. Když čokoláda trochu zchladne, přidejte do ní cukr a vanilkový cukr. Dobře promíchejte (můžete ručně nebo za pomoci mixéru, to je na vás)
  3. Pak přidávejte po jednom vejce, po každém vejci promíchejte. Nakonec vsypte do mísy všechnu mouku a špetku soli, promíchejte a  rozdělte těsto do papírových košíčků. Plňte tak 1 cm od okraje košíčku, aby těsto nepřeteklo. Pokud se vám všechno těsto nevejde na jeden plech, což je velmi pravděpodobné, upečte nejprve jednu várku, druhou později, těstu se nic nestane.
  4. Dejte péct do trouby předehřáté na 160°C na 20-25 minut. Hotové cupcaky již vevnitř netečou, ale na párátku se vám pořád budou chytat drobky, to je správně. Po pečení vyndejte cupcaky z plechu a nechte je zchladnout na mřížce.
  5. Nyní se můžete pustit do přípravy krému. 50 g smetany na šlehání ohřejte v hrnci (nebo v mikrovlnce). Nalámejte bílou čokoládu na malé kousíčky a zalijte ji horkou smetanou. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí, poté dejte stranou lehounce zchladnout.
  6. Do mísy dejte všechno mascarpone a promíchejte ho, aby trochu povolilo. Ze zbylých 100 g smetany na šlehání přilijte 50 g a promíchejte. Pak přidejte rozpuštěnou bílou čokoládu (pozor, aby nebyla horká, ale jenom vlažná), zbytek smetany ke šlehání, promíchejte, a pokud se vám nezdá krém dostatečně tuhý, přimíchejte i ztužovač. (TIP: dejte krém ještě na chvíli do lednice, než  budete zrobit, lépe se s ním pak pracuje)
    • DOBROVOLNÁ ČÁST – rozdělte si krém na polovinu a každou obarvěte jinou barvou. Hezky vypadají kontrastní barvy (jako třeba moje oranžová a zelená, nebo červená a modrá), ale taky barvy blízko u sebe (oranžová a červená, růžová a fialová). Abyste docílili dvojbarevného krému, budete potřebovat trochu zručnosti (opravdu jenom trochu, zvládla jsem to i já). Cukrářský sáček dejte do sklenice nebo si ho chytněte do ruky a ohněte okraje ven tak, aby vám vzniknul velký otvor, kterým budete dovnitř dávat krém. Na jednu polovinu dejte část barvy A, na druhou polovinu, tedy přímo naproti, dejte barvu B. Opakujte, dokud nedostanete do sáčku maximum krému. Poté stlačte prsty krém dolů, zamotejte vršek sáčku, aby vám krém neutíkal a můžete zdobit. (v podstatě takto)
  7. Když máte ozdobené cupcaky krémem, ať už je to za pomoci cukrářského sáčku, nebo prostě s pomocí nože, můžete se pustit do vytváření čokoládových ozdob. Máte hned několik možností, na všechny ale potřebujte rozpuštěnou čokoládu. Tu si rozpustíte velmi jendodušše v mikrovlnce. Jenom nezapomeňte po krátkých intervalech kontrolovat promíchávat, aby se vm mléčná čokoláda nepřipálila.
    • Pokud to ženete do extrému jako já a máte folii, ustřihněte si z ní zhruba 3-4 cm široký pásek, podle vašeho gusta. položte pásek na pracovní desku, polijte ho čokoládou a rozetřete do 1-2 mm silné vrstvy čokolády. Dejte pozor, abyste nerozetřeli i vzor. Přeneste pásek na rovný povrch a dejte ztuhnou do lednice.
    • Pokud nemáte folii a chcete jenom tenké plátky, můžete postupovat stejně jako v bodu 8, jenom folii nahraďte pečícím papírem.
    • Pokud se cítíte hodně kreativní :), dejte roztavenou čokoládu do zip-lock sáčku, zavřete, ustřihněte špičku a namalujte si, co hrdlo ráčí, nápady najdete tu. Jediné, čeho se bojím, je to, že se to nejspíš rozteče, jak je čokoládat rozehřátá. Možná pomůže ji nechat trochu zchladnout, aby byla hustší.
  8. Až se vyřádíte s mléčnou čokoládou a stihne vám ztuhnout v lednici, zbývá už jenom kompletování. Čokoládové proužky nařežte na požadovanou velikost a tvar, já jsem snažila, aby kousky spíš nepravidelné a můžete je a) jenom položit nahoru jako jsem to udělala já b) zapíchnout je do krému na stojáka (v tom případě doporučuje je dělat menší). Pokud jste volili variantu ozdob z čokolády, tak platí to samé, buď naležato nebo zapíchnout do krému.

Pokud jste našli odvahu a pustili se do receptu, přeji příjemné mlsání :)

DSC_0004 (2)A co bych to byla za halloweenské pečení, kdybych se s vámi nepodělila i o svůj kostým? Šla jsem za Harley Quinn, což je přítelkyně Jokera (ano, toho z Batmana). Pokoušela jsem se svého milovaného přesvědčit, aby šel za Jokera, ale protože máme každý svojí hlavu, tak to nevyšlo. Někdy je fakt těžký mít kluka, co se nenechá obalamutit mým šarmem tak, že by kývnul na všechno.

Co vy a Halloween, slavíte/neslavíte? :)10357583_10153269273485299_236272768480191857_n

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: