Věnečky s vanilkovým krémem

To si takhle dáte odpolední siestu po vydatném obědě a přemýšlíte, čím ten skvělý oběd ještě vylepšit. Pokud jste já, tak vás napadne něco sladkýho, třeba věnečky, protože jste je už snad sto let neměli. Nenecháte se odradit tím, že na vás máma kouká jako na blázna, je vám jasný, že se stejně přidá na vaší stranu a jdete směle do kuchyně, kde se vrhnete do díla. Když se pak ukáže, že doma nemáte pudink, který měl posloužit jako ulejvárna do krému, musíte se chtě nechtě vrhnout do crème pâtissière.

Já osobně jsem dělala docela slušný macky, takže se mi jich podařilo vytvořit „jen“ 17, ale pokud budete dělat menší, dostanete se hravě někam ke 30, možná i výš. Vzhledem k tomu, jak dlouho chladne krém, uvádím postup na přípravu před těstem, abyste nemuseli na ty věnečky čekat celou věčnost.

DSC_0014 (4)Ingredience na krém:

  • 500 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 125 g krupicového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Do větší mísy si dejte cukr, vejce a žloutky a šlehejte, dokud vše trochu nezesvětlá. Přidejte mouku a odložte na chvíli stranou.
  2. Do hrnce vlijte všechno mléko a přiveďte ho k varu. Když zavaří, sundejte ho z plotny a pomalu přilévejte k vajíčkům s cukrem. Během přilévání je lepší neustále míchat, aby se vajíčka nesrazila.
  3. Směs vlijete zpátky do hrnce a za stálého míchání přiveďte opět k varu. Když směs zhoustne na konzistenci pudinku, sundejte ji z plotny, přidejte vanilkový extrakt a přelejte krém do mísy, kde bude chladnout. Aby se vám na něm nevytvořil film (škraloup), položíte přímo na povrch krému potravinářskou folii.

DSC_0016 (3)Ingredience na odpalované těsto:

  • 250 ml vody
  • 80 g másla
  • 4 bejce
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup:

  1. Do hrnce dejte vodu, máslo a špetku soli a nechte za stálého míchání přijít k varu.
  2. Jakmile voda zavaří, vypněte plotýnku a přisypte mouku. Vše pořádně promíchejte, aby vzniklo kompaktní těsto. Nyní můžete plotýnku zase zapnout, aby se těsto vysušilo a zbavilo přebytečné vody. Když se těsto nelepí na stěny, máte vysušeno.
  3. Těsto přendejte z hrnce do mísy a postupně, po jednom, přidávejte vejce. Je potřeba před přidáním dalšího vždy pořádně vmíchat vejce předchozí. Nejdřív to sice vypadá, že to nepůjde, ale když tomu dáme pár vteřin…
  4. Nyní už je těsto hotové a můžete ho přendat do zdobícího sáčku a nakreslit na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou)  kroužky, budoucí věnečky.
  5. Těsto dejte péct do trouby předehřáté na 200°C a pečte tak 15 minut. Poté snižte teplotu na 180°C a pečte dalších cca 10 minut, dokud nebudou věnečky krásně hnědo-zlaté. !!!Pozor!!! Nikdy, opakuji nikdy, nesmíte otevřít troubu během pečení, jinak vám všechna ta krása spadne.
  6. Upečené věnečky necháme zchladnout, poté prořízneme a naplníme studeným krémem.

DSC_0010 (8)Přeji vám krásné mlsání a hlavně bez výčitek. Na světe jsou horší věci, než nosit velikost 42 ;)DSC_0001 (15)

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: