Malinový cheesecake

Miluju narozeniny. Hlavně narozeniny ostatních. Nejenom, že mohu oslavence potěšit dárkem, ale můžu mu upéct nějaký skvělý dort, který na sebe strhne pozornost a tím pádem ji strhne i na mě (to víte, jedináček :P ) V lednu tohle moje pečení vždycky odnese maminka, která se vždycky těší, co si na ní vymyslím. Letos to byl cheesecake, na který už jsem nějáký ten týden měla chuť. Aby to nebyla nuda, přelila jsem dort malinovým želé a ukázalo se to jako velmi dobrý nápad.

Ingredience na dort o průměru 24 cm:

  • 180 g sušenek (já používám celozrnné BeBe)
  • 130 g másla
  • 600 g pomazánkového másla (choceňské se zatím osvědčilo nejvíce)
  • 250 g mascarpone
  • 6 vajec M
  • 150g moučkového cukru + 2-3 lžíce do malin
  • 190 g zakysané smetany (obvykle obsah jednoho balení)
  • 350 g zmražených malin
  • 3 plátky plátkové želatiny

DSC_0002

Postup:

  1. Všechny sušenky je potřeba rozdrtit v podstatě na mouku, takže je dejte do uzavíratelného sáčku a rozdrťte válečkem, nebo je můžete rozdrtit v mixéru.
  2. Na plotýnce roztavte všechno máslo. Nejdřív trochou vymažte formu po dně i po stranách, dno formy poté vyložte pečícím papírem. Zbytek rozpuštěného másla nalijte do misky a přidejte rozdrcené sušenky. Dobře promíchejte, vysypte do vyložené formy a skleničkou nebo prsty stlačte dolů, aby bylo těsto bez děr a pevné. Nezapomeňte těsto u krajů formy trochu zvednout a vytvořit malinkou stěnu, aby dort neměl šanci připečení protéct dolů.
  3. Dobře uhňácaný a pevný základ dejte na chvilku odpočinout do lednice. Dejte předehřívat troubu na 160°C a na její dno dejte ohnivzdornou nádobu naplněnou vodou – ta bude zajišťovat vlhkost při pečení.
  4. Nyní nastal čas na přípravu hlavní části dortu. Do velké mísy dejte všechno pomazánkové máslo, mascarpone a cukr a promíchejte.
  5. Poté postupně přidávejte vejce a vše dobře zapracujte. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, kterou zapracujte ručně stěrkou, bez použití mixéru. V posledních krocích nechcete nabrat zbytečné bubliny, tak je potřeba ubrat rychlost.
  6. Sušenkový korpus vyndejte z lednice a nalijte na něj všechno připravené těsto. Nezapomeňte s formou trochu zaklepat a zakroužit, aby se uvolnilo pár bublinek. Dort dejte péct do předehřáté trouby na cca 1 hodinu. Během pečení se vám dort hodně zvedne (často i nad stěnu formy), pukne a hodně ztmavne. To všechno je v pořádku a až se tohle všechno stane, víte, že máte pečeno.
  7. Upečený cheesecake vyndejte z trouby a nechte 2-3 hodiny chladnout venku. Pak ho dejte na další 3 hodiny do lednice, aby se zpevnil a zchladnul. Kdybyste pokračovali dál ihned po dopečení, ručím vám za to,že se pod tíhou a teplotou malin dort rozpadne.
  8. Když máte dort chladný, je čas vrhnout se na malinové želé. Do misky dejte plátky želatiny a zalijte je 4 lžícemi studené vody. Nechte bobtnat
  9. Do malého hrnce dejte pár lžic vody a vsypte všechny maliny. Nebojte se dát sporák naplno, potřebujeme, aby do 10 minut všechny maliny rozmrzly.
  10. Když se maliny ohřejí a začnou se roztékat, přidejte 2-3 lžíce cukru. Já dávám spíš míň, miluju tu kyselost malin a navíc je korpus ze sušenek i dort samotný dost sladký. Trochu zamíchejte, aby se maliny trochu rozpadly.
  11. Vytáhněte nabobtnané plátky želatiny z vody (když tam budou trochu déle než 10  minut, nic se nezblázní), dejte je k malinám a míchejte, dokud se plátky úplně nerozpustí. Ještě horké, nalijte malinové želé s kousky malin na vychlazený cheesecake, rozprostřete po povrchu, aby bylo želé všude a dejte dort zpět do lednice. Nechte chladit do ztuhnutí (já jsem to neměřila, ale myslím, že do hodiny je ztuhnuto), a pak už můžete podávat a těšit se pochvalám od ostatních.

Dobrou chuť! :)

PS: Pokud nejste zvyklí na příliš tučné věci, dávkujte opatrně. Já jsem si dala dva normální kousky a bylo mi dooost těžko.

DSC_0004 (2)

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: