Bezlepková snídaně

Někdo tomu říká müsli, někdo granola, někdo chřoupání, někdo cereálie. Pro mě je to rychlé řešení každé ráno, když mám chuť na něco sladkého. Jogurt si dát nemůžu, s ovesnou kaší to moc nepřeháním a všechno ostatní trvá příliš dlouho, takže tenhle pečený zázrak mě vždycky zachrání. Nelekejte se, recept obsahuje spoustu ingrediencí, ale velkou část z nich můžete vynechat nebo nahradit. Já do své granoly ráda dávám brusinky, protože mi na rodzíl od rozinek chutnají. Lněné semínko přidávám na trávení a goji [godži] pro lepší imunitu a obsah vitaminů C, B1 a B2 (více tady). Sezam třeba dávám jen ta z plezíru, byla ho doma spousta a dlouho, tak se ho pomalinku zbavuji.DSC_0020 (4)

Pokud máte problém nějakou ingredienci sehnat, zkuste se podívat v nějakém bioobchodě či zdravé výživě poblíž, neměli by vás zklamat. Já chodím do country lifu hlavně na kokosové chipsy, goji, semínka a všechny možný sirupy, oříšky zase vyjdou asi nejlevněji v Bille a kokosvý olej je nejlepší shánět v arabských specialitách, kde ho mívají za dobrou cenu (nejlepší je nevzhledná litrová plechovka, nebát se ;), nebo pak DMko.

Ještě jedna informace – pokud vám nějaké oříšky chybí/nevyhovují, klidně je nahraďte. Já to stejně vždycky dělám spíš podle momentální nálady a zásob, recept níže je v první řadě návod, jak na to, takže si klidně přidávejte sušené ovoce podle libosti, ubírejte semínka jak chcete, nikdy to nemůže chutnat špatně, protože oříšky a semínka jsou prostě moc fajn.
DSC_0004 (4)DSC_0005 (3)

Ingredience (granoly je z toho v této nádobě až po okraj, tudíž 2,2 litru)

  • 80 g slunečnicového semínka
  • 2 lžíce dýňového semínka
  • 200 g kešu
  • 170 g mandlí (loupané, neloupané, podle preferencí)
  • 120 g lískových oříšků
  • 120 g kokosu
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1 lžíce sezamu (dobrovolné)
  • 2 bílky
  • 2 lžíce vody
  • 3 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
  • 1½ lžíce medu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce sirupu z agáve (jestli nemáte javorový sirup a agáve, stačí dát 3 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky skořice (dobrovolné)
  • 80 g kokosových čipsů
  • 1 žíce goji (kustovice čínská – dobrovolné)
  • 100 g sušených brusinek

DSC_0017 (3)

Postup

  1. Troubu dejte předehřívat na 150°C, hlubší plech nebo pekáč si vyložte pečícím papírem.
  2. Slunečnicová semínka a dýni prožeňte na pár vteřin mixérem, aby se trochu posekaly a dejte do mísy. To samé proveďte i se všemi ořechy. Žádný ořech nesmí zůstat v jednom v kuse, ale pozor, aby z toho zase nebyla mouka.
  3. K namletým ořechům a semínkám přisypte ještě strouhaný kokos, sezam a lněné semínke a promíchejte.
  4. Bílky smíchejte v další misce s vodou, extraktem a kokosovým olejem. Podle preferencí přisypte (nebo ne) skořici. Nyní přichází fáze sladění. Původní recept mluví jen o medu, ale já jeho chuť strašně nemám ráda, tak ho dávám jen kvůli tomu, že lepí. Pak přidávám 2 lžíce javorového sirupu a abych to kombo zakončila, přidám i pár lžic sirupu z agáve (tak nějak proto, že je to teď kůl a navíc to má nízký glykemický index, to se taky hodí).
  5. Sladkou mixáž nalijte k ořechům a všechno velmi dobře zamíchejte, aby bylo každé semínko a každý ořech pokryto.
  6. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na 30-40 minut. Po 10 minutách granolu promíchejte a dejte zpátky do trouby zase na 10 minut. Než přijde řada na druhé promíchání, dejte si do mísy brusinky, pokud chcete i goji a kokosové čipsy a promíchejte. Při druhém míchání nasypte ke granole a dobře promíchejte. Brusinky, goji i kokosové čipsy dávám později, aby se mi nespálili na uhel. Věřte mi, je to tak lepší. Vraťte zpátky do trouby a nezapomeňte každých 10 minut promíchat. Pokud se vám granola rychle připéká (příliš tmavne), promíchávejte častěji nebo rovnou vyndejte z trouby.
  7. Hotovou granolu nechte zchladnout na plechu, poté dejte do vhodné nádoby, případně si rovnou dejte testovací jízdu jako já.

DSC_0013 (4)DSC_0016 (2)DSC_0024

Veselé snídání!

Jo a pokud vám vrtá hlavou, proč tam nemám ani oves, tak po nasměrování na správnou stránku, tím správným člověkem jsem zjistila, že na něj někteří celiaci reagují nepěkně, tak kdyby tu někdo náhodou byl celiak a dělal něco podle mého receptu, tak abych mu zbytečně nedráždila trávicí trakt :)

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: