Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo je zatraceně jednoduchá a zatraceně super věc. Jestli vůbec netušíte, co to je, možná se chytnete na ghí nebo ghee. Ne? Nevadí, od toho jsem tu já, abych vám všechno vysvětlila a udělala z vás zase o ždibet chytřejší lidi. Tak tedy – přepuštěné máslo je převařené máslo, zbavené vody a všeho mléčného, tudíž bez laktózy (neboli mléčný bezvodný tuk). Proč se s ním vůbec dělat? V první řadě se na něm dá smažit a chutná to božsky, protože všechna ta skvělá máselná chuť zůstane. Na rozdíl od másla, je u toho přepuštěného bod přepalování kolem 250°C, což na smažení v pohodě stačí (na rozdíl od 120-150°C, které má normální máslo – více zde). Navíc vám vydrží dlouho i mimo ledničku, protože všechno kazivé z něho vyvaříte.DSC_0019

Mezi další výhody patří, že obsahuje nasycené mastné kyseliny. I když, tady je to taky takový všelijaký, asi jako případ ovesných vloček a lepku v nich. Spousta zdrojů tvrdí, že nasycené mastné kyseliny zvedají cholesterol v krvi a ten pak způsobuje kardiovaskulární onemocnění. Pak je tu pár článků, který tvrdí, že cholesterol s tím nemá žádnou přímou souvislost (jen zvyšuje pravděpodobnost takových onemocnění), a pak přijde ajurvéda, která považuje přepuštěné máslo za nejlepší tuk, protože se výborně tráví, posiluje imunitu a dají se sním také léčit kožní choroby nebo popáleniny. Osobně zastávám názor „všeho s mírou“, takže pokud se normálně hýbete, nejste hroši, nemáte vysoký tlak a nesmažíte na tom 7krát týdně, nestane se vám vůbec nic.

Co budete potřebovat? Dneska opravdu jednoduše, jenom 250 g másla, a pak hrnec, sítko a plátýnko na přecedění. Jednodušeji to nejde. Z 1 kostky másla uděláte 180-200 g přepuštěného másla.DSC_0004

Postup

  1. Máslo dejte do hrnce a pomalu rozpouštějte na středním plameni. Nemíchat! Nechte tomu volný průběh.
  2. Jakmile začne máslo pěnit, stáhněte trochu plamen a nechte dál vařit.
  3. Průběžně sbírejte lžící pěnu, která se tvoří na povrchu – máslo se zbavuje mléčných částeček (údajně je to podmáslí).
  4. Když se přestane tvořit pěna (na 1 máslo je to 20-30 minut, s větším množstvím roste čas), sundejte z plotny a zceďte pře plátýnko. Já si dávám na mísu sítko, vyložím ho plátýnkem a přes to přeliju přepuštěné máslo z hrnce. V tomto bodě byste měli mít čirou, sytě žlutou tekutinu bez kousků. Rozdělte do sklenic, zavřete a dejte na chladné tmavé místo. Já ho dávám do lednice, v létě míváme v kuchyni hodně teplo.

Jídlo1DSC_0004 (2)

Přepuštěné máslo můžete používat úplně stejně jako olej, jeho hlavní výhoda je v chuti. Díky převaření získá máslo navíc lehký oříškový/karamelový nádech, což pozitivně ovlivňuje chuť jídla, které na přepuštěném másle připravíte. Jediná nevýhoda oproti olejům je cena. Vzhledem k tomu, že máslo stojí teď kolem 45 korun a o 30-35% vařením přijdete, stojí 100 ml takové srandy cca 23 korun + energie. I tak mi ale nedává smysl, proč se 250 ml tohohle zázraku prodává za 130 korun a víc. Kdyby to někdo věděl, neváhejte mi to napsat. Já si každopádně budu přepuštěné máslo vyrábět dál, protože tolik peněz dám radši za půl kila kokosovýho oleje, na kterým taky dělám kdeco. Podle doktorů už bych nejspíš měla dávno mít infarkt a ono nic. Ups.

A pokud by vás zajímalo, co všechno přepuštěné máslo (ghee) dokáže, přidávám odkazy na dva články v angličtině – prvý a druhý.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: