Citronový chlebíček

Peču, abych se uklidnila. Pomáhá mi to. Tenhle recept jsem navíc chtěla zkusit poměrně dlouho, takže si aspoň můžu odškrtnout další políčko ze seznamu a budu zase o kousek klidnější. Ano, vracím se pomalu do normálu a doufám, že už to bude jenom lepší.

IMG_1139

Původní recept je z Joy of baking, tam najdu většinu toho, co mě zajímá a vím, že se můžu spolehnout, že ty věci budou chutnat opravdu dobře. Jako obvykle jsem si ubrala cukr, tentokrát ale jen maličko. V původním receptu se peče „dort“ ale já jsem si tenhle recept vysnila jako chlebíček. Pekla jsem ho jako test pro jednu kamarádku, takže jsem ho dělala z poloviční dávky. Čili – chcete-li stejně nízký jako já, pečte podle receptu, chcete-li vysoký chlebíček nebo dort o průměru 23 cm, násobte 2.

Ingredience

  • 115 g změklého másla
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce (nejlépe pokojové teploty)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 30 ml citronové šťávy
  • kůra z poloviny citronu
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • ¼ lžičky soli
  • 60 g moučkového cukru
  • 1-2 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Dejte předehřívat troubu na 180°C. Formu, ve které budete péct si vymažte olejem a vyložte dno pečícím papírem. Pokud budete dělat chlebíček, ustřihněte si tenký proužek pečícího papíru a vyložte jím podélně formu. To zabrání tomu, aby se chlebíček přilepil ke dnu formy.
  2. Změklé máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem, zhruba 3-4 minuty. Máslo by mělo být světlé a nadýchané.
  3. Postupně, po jednom přidávejte vejce. Nejlepší je přidat vejce 30-60 sekund šlehat a přidat další. Snížíte tak riziko, že se vám vytvoří hrudky a těsto pak bude krásně nadýchané.
  4. Přidejte vanilkový extrakt a citronovou kůru a promíchejte.
  5. V další míse prosejte mouku společně s kypřícím práškem a solí. Přidávejte střídavě moučnou směs a citronovou šťávu k máslu (mouku ve 3, šťávu ve dvou dávkách). Dobře promíchejte.
  6. Vyklopte těsto do formy, rozetřete, uhlaďte povrch a dejte péct do předehřáté trouby na 30-50 minut. Jestli je chlebíček hotový poznáte tak, že píchnete párátkem doprostřed a nepřichytí se na něj žádné drobky ani syrové těsto.
  7. Hotový chlebíček dejte ven z trouby chladnout alespoň 15 minut, teprve potom zalijte polevou.
  8. Na polevu potřebujete jen prosátý moučkový cukr, aby neměl hrudky, a pár lžic citronové šťávy. Smíchejte cukr s trochou šťávy a podle potřeby přidejte šťávu navíc. Poleva nesmí být moc tekutá, jinak na chlebíčku žádná nezůstane.
  9. Polijte chlebíček polevou a nechte ztuhnout. Pak se můžete pustit do jezení, nebo můžete chlebíček uložit do krabičky do lednice, kde vám vydrží několik dní.

IMG_1137IMG_1140Dobrou chuť :)

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: