Anko

Společně s celou gastroscénou se i já vezu na vlně Asie a začala jsem si brousit drápky na japonské sladkosti, které mi tu trochu chybí. Vlastně mi tu chybí i ty vietnamské a čínské, ale na to se vrhnu až jindy. Jedna z věcí, která by vás mohla na japonských sladkostech zarazit je, že se jako náplň často používá sladká pasta z fazolí. Jiný kraj, jiný mrav. O recept na přípravu jedné takové se s vámi dnes podělím. Jedná se o pastu z fazolí adzuki a říká se jí anko. Používá se třeba do daifuku mochi nebo dorayaki (o těch si povíme jindy).

IMG_1172Recept je to na postup i přípravu velmi jednoduchý, ale jako u všech suchých luštěnin je třeba fazole několik hodin předem namáčet. Pokud nevíte, kam na adzuki fazole, tak je mají v každém větším tescu, zdravé výživě a country lifeu a půl kila vás vyjde na 50-60 korun.

Ingredience

  • 1 sklenice adzuki fazolí
  • 1 ¼ sklenice krupicového cukru

IMG_1171

Postup

  1. Dejte fazole namočit do dostatečného množství vody na 4 hodiny.
  2. Nabobtnané fazole slijte a dejte do hrnce s 1-1,5 l vody a nechte povařit 5 minut. To se dělá proto, aby ztratily svoji hořkost.
  3. Slijte fazole, dejte je do čistého hrnce opět 1-1,5 l vody a nechte je 1-1,5 hodiny pobublávat na mírném ohni. Nezapoměňte vodu přilévat, aby se nepřipálily. Po uvaření musí bát fazole měkké, aby se daly rozmáčknout mezi prsty.
  4. Slijte fazole, vraťte do hrnce, přidejte cukr a za stálého míchání na větším ohni míchejte 10 minut. Cukr se rozpustí a poté se začne pasta pomalu zahušťovat. Pasta nesmí téct, ale nesmí být také úplně tuhá, protože během chladnutí by úplně vyschla. Pasta musí být při sundání z plotny lesklá a musí se hezky táhnout.
  5. Hotovou pastu ihned přendejte do misky a nechtě zchladnout.
Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: