Guinness cake
Tenhle dort je tak trochu legenda. Tmavé vláčné těsto, které připomíná pivo a krém našlehaný tak, že vypadá jako pivní pěna – tohle je Guinness cake. Poslední dobou se mi objevoval na instagramu pořád a mně se zachtělo si ho taky upíct. Ani si neumíte představit, jakou jsem měla radost, když jsem recept na něj našla v kuchařce Nigelly Lawson Život je hostina. I ve světě internetů mám prostě mnohem radši papírový kuchařky, takže tohle bylo takové malé vítězství. Pak už zbývalo vymyslet komu a kdy tenhle úžasný dort upeču. Jako vhodná příležitost se ukázala narozeninová oslava mého milovaného, kde dort sklidil obrovský úspěch.
Ingredience na dort o průměru 24 cm:
- 250 g másla
- 250 ml piva Guinness
- 75 g kakaa
- 300 g krupicového cukru (původní recept říká 400 g, ale to mi přišlo přehnaný)
- 150 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 275 g hladké mouky
- 2 ½ lžičky jedlé sody
- 300 g creamcheesu (Philadelphia, stačí ale i pomazánkové máslo)
- 150 g moučkového cukru
- 125 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Dejte předehřívat troubu na 180°C a dortovou formu vymažte máslem a dno vyložte kruhem pečícího papíru.
- Do hrnce dejte máslo nakrájené na kostky a pivo a nechte pomalu rozpustit. Mezitím promíchejte v misce zakysanou smetanu, vejce a vanilkové aroma.
- Máslo s pivem přelijte do velké mísy, která vydrží i vyšší teploty, prosejte k tomu všechno kakao, přidejte cukr a promíchejte metličkou.
- Poté přidejte vajíčkovou směs, prosejte všechnu mouku a sodu a opět zamíchejte metličkou.
- Hotové těsto nalijte do vymazané formy a dejte péct do předehřáté trouby na 45-60 minut. Nebojte se, těsta je ve formě spousta, takže to chvíli trvá, než se to všechno propeče. Doporučuji zkontrolovat po 45 minutách párátkem, aby se dort nezačal pálit.
- Až se dort upeče, dejte ho i ve formě chladit na mřížku. Nesundavejte formu dřív, dort by se vám potrhal. Než vychladne, připravte si krém.
- Creamcheese dejte do mísy a míchejte dohladka. Poté přidejte prosátý moučkový cukr a prošlehejte. Nakonec přilijte všechnu smetanu a mixujte, dokud krém nezhoustne. Bude mít krásnou nadýchanou strukturu a bude snadno roztíratelný.
- Hotový krém dejte na vrch vychladlého korpusu, rozprostřete po celé ploše a pomocí stěrky nebo nože krém načechrejte, aby připomínal pěnu. Nejjednodušší je roztírat krém tak trochu halabala a sem tam stěrku nadzvednout, aby se vytvořila špička.
Povšimněte si prosím na průřezu silné podobnosti s lahodný mokem.
Pokud vám vrtá hlavou, jak takový dort chutná, tak hodně po kakau a taky malinko po pivu. Všechno to jde moc krásně k sobě a já jsem z toho dortu nadšená, určitě ještě někdy udělám kapkejkovou verzi.
Tak tenhle recept musím co nejdřív vyzkoušet! :)
To mám moc radost, že tě to nalákalo! Je opravdu výbornej a přišel mi i dost jednoduchej, tak držim palce :)
jednoduchý, rychlý, výborný, příště dám méně cukru do krému nahoru