Guinness cake

Tenhle dort je tak trochu legenda. Tmavé vláčné těsto, které připomíná pivo a krém našlehaný tak, že vypadá jako pivní pěna – tohle je Guinness cake. Poslední dobou se mi objevoval na instagramu pořád a mně se zachtělo si ho taky upíct. Ani si neumíte představit, jakou jsem měla radost, když jsem recept na něj našla v kuchařce Nigelly Lawson Život je hostina. I ve světě internetů mám prostě mnohem radši papírový kuchařky, takže tohle bylo takové malé vítězství. Pak už zbývalo vymyslet komu a kdy tenhle úžasný dort upeču. Jako vhodná příležitost se ukázala narozeninová oslava mého milovaného, kde dort sklidil obrovský úspěch.DSC_0016 (3)

Ingredience na dort o průměru 24 cm:

  • 250 g másla
  • 250 ml piva Guinness
  • 75 g kakaa
  • 300 g krupicového cukru (původní recept říká 400 g, ale to mi přišlo přehnaný)
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 275 g hladké mouky
  • 2 ½ lžičky jedlé sody
  • 300 g creamcheesu (Philadelphia, stačí ale i pomazánkové máslo)
  • 150 g moučkového cukru
  • 125 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Dejte předehřívat troubu na 180°C a dortovou formu vymažte máslem a dno vyložte kruhem pečícího papíru.
  2. Do hrnce dejte máslo nakrájené na kostky a pivo a nechte pomalu rozpustit. Mezitím promíchejte v misce zakysanou smetanu, vejce a vanilkové aroma.
  3. Máslo s pivem přelijte do velké mísy, která vydrží i vyšší teploty, prosejte k tomu všechno kakao, přidejte cukr a promíchejte metličkou.
  4. Poté přidejte vajíčkovou směs, prosejte všechnu mouku a sodu a opět zamíchejte metličkou.
  5. Hotové těsto nalijte do vymazané formy a dejte péct do předehřáté trouby na 45-60 minut. Nebojte se, těsta je ve formě spousta, takže to chvíli trvá, než se to všechno propeče. Doporučuji zkontrolovat po 45 minutách párátkem, aby se dort nezačal pálit.
  6. Až se dort upeče, dejte ho i ve formě chladit na mřížku. Nesundavejte formu dřív, dort by se vám potrhal. Než vychladne, připravte si krém.
  7. Creamcheese dejte do mísy a míchejte dohladka. Poté přidejte prosátý moučkový cukr a prošlehejte. Nakonec přilijte všechnu smetanu a mixujte, dokud krém nezhoustne. Bude mít krásnou nadýchanou strukturu a bude snadno roztíratelný.
  8. Hotový krém dejte na vrch vychladlého korpusu, rozprostřete po celé ploše a pomocí stěrky nebo nože krém načechrejte, aby připomínal pěnu. Nejjednodušší je roztírat krém tak trochu halabala a sem tam stěrku nadzvednout, aby se vytvořila špička.

Povšimněte si prosím na průřezu silné podobnosti s lahodný mokem.
2015-03-22 14.56.47 DSC_0013 (4)Pokud vám vrtá hlavou, jak takový dort chutná, tak hodně po kakau a taky malinko po pivu. Všechno to jde moc krásně k sobě a já jsem z toho dortu nadšená, určitě ještě někdy udělám kapkejkovou verzi.

 

Comments
3 komentáře to “Guinness cake”
  1. akivotrubova píše:

    Tak tenhle recept musím co nejdřív vyzkoušet! :)

  2. Magda Suchá píše:

    jednoduchý, rychlý, výborný, příště dám méně cukru do krému nahoru

Napsat komentář