Daifuku mochi

Jedeme dál na japonské vlně. Anko už umíte, takže se můžeme vrhnout na recept, kde ho využijete. Mochi [moči] je japonský lepivý dortík, který se dá využít na mnoho způsobů a připravuje se jak na sladko, tak na slano. Dá se plnit čerstvým ovocem, zmrzlinou, nebo ho můžete jíst s nori a sojovou omáčkou (pro slané verze se používá trochu jiný recept. Já jsem se rozhodla pro sladkou variantu plněnou Anko pastou. Této variantě se říká daifuku mochi.IMG_1110

Příprava je opět poměrně jednoduchá, komplikovanější jsou ingredience, protože jsme prostě v ČR a ne v Japonsku, ale sehnat se dá všechno. Nejdůležitější ingrediencí na přípravu mochi je lepkavá rýžová mouka. Najdete ji ve větších asijských potravinách, v Sapě nebo ji můžete objednat zde. Je možné, že ji najdete pod jiným názvem, ta moje má na obalu napsáno ‚sweet rice flour‘ a můžete se taky setkat s ‚glutinous rice flour‘ nebo ‚mochiko rice‘. Co se týče náčiní, budete potřebovat napařovací hrnec, napařovač na knedlíky, nebo aspoń mikrovlnku, protože se mochi připravuje na páře.

IMG_1170

Ingredience

  • 160 g lepkavé rýžové mouky
  • 180 ml vody
  • 350 g krupicového cukru
  • kukuřičný škrob
  • anko

IMG_1166

Postup

  1. V teplu odolné misce smíchejte rýžovou mouku a vodu. Vzniklé těsto by mělo dobře držet pohromadě, mělo by se dát tvarovat a nesmí se drobit. Pokud je příliš suché, přidávejte po lžičkách vodu, pokud nedrží dobře tvar a ‚teče‘, přidejte mouku.
  2. Pokud máte napařovač, dejte do většího hrnce trochu vody, na to dejte napařovač a do něj pak misku s těstem, přikryjte pokličkou a nechte zhruba 20 minut napařovat. Hotové těsto se leskne a lehce zprůhlední. Aby vám do těsta nekapala voda, je dobré pokličku hrnce obalit utěrkou (obrázky pod postupem).
  3. Vyndejte napařené těsto z misky, dejte ho do hrnce společně s 1/3 cukru a míchejte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte druhou třetinu cukru, dobře promíchejte a nechte cukr rozpustit, přidejte zbylý cukr a míchejte od rozpuštění. Dejte pozor, aby se cukr nepřipálil (foto, jak by mělo napařené mochi vypadat pod postupem).
  4. Ještě horké mochi vyklopte z hrnce na vál poprášený škrobem. Nebojte se dát škrobu víc, zabráníte tak přilepení mochi na vál. Posypte mochi i zvrchu a vyválejte na tloušťku 3 mm.
  5. Vykrojte kolečka o průměru cca 8 cm, já na to používám hrnek. Každé kolečko oprašte od škrobu, dejte do něj lžičku anko (fazolové pasty) – ideálně rovnou vytvarované do kuličky – obalte těsto okolo pasty, seštípněte spoje k sobě a máte hotovo.

IMG_1183

Napsat komentář