Daifuku mochi
Jedeme dál na japonské vlně. Anko už umíte, takže se můžeme vrhnout na recept, kde ho využijete. Mochi [moči] je japonský lepivý dortík, který se dá využít na mnoho způsobů a připravuje se jak na sladko, tak na slano. Dá se plnit čerstvým ovocem, zmrzlinou, nebo ho můžete jíst s nori a sojovou omáčkou (pro slané verze se používá trochu jiný recept. Já jsem se rozhodla pro sladkou variantu plněnou Anko pastou. Této variantě se říká daifuku mochi.
Příprava je opět poměrně jednoduchá, komplikovanější jsou ingredience, protože jsme prostě v ČR a ne v Japonsku, ale sehnat se dá všechno. Nejdůležitější ingrediencí na přípravu mochi je lepkavá rýžová mouka. Najdete ji ve větších asijských potravinách, v Sapě nebo ji můžete objednat zde. Je možné, že ji najdete pod jiným názvem, ta moje má na obalu napsáno ‚sweet rice flour‘ a můžete se taky setkat s ‚glutinous rice flour‘ nebo ‚mochiko rice‘. Co se týče náčiní, budete potřebovat napařovací hrnec, napařovač na knedlíky, nebo aspoń mikrovlnku, protože se mochi připravuje na páře.
Ingredience
- 160 g lepkavé rýžové mouky
- 180 ml vody
- 350 g krupicového cukru
- kukuřičný škrob
- anko
Postup
- V teplu odolné misce smíchejte rýžovou mouku a vodu. Vzniklé těsto by mělo dobře držet pohromadě, mělo by se dát tvarovat a nesmí se drobit. Pokud je příliš suché, přidávejte po lžičkách vodu, pokud nedrží dobře tvar a ‚teče‘, přidejte mouku.
- Pokud máte napařovač, dejte do většího hrnce trochu vody, na to dejte napařovač a do něj pak misku s těstem, přikryjte pokličkou a nechte zhruba 20 minut napařovat. Hotové těsto se leskne a lehce zprůhlední. Aby vám do těsta nekapala voda, je dobré pokličku hrnce obalit utěrkou (obrázky pod postupem).
- Vyndejte napařené těsto z misky, dejte ho do hrnce společně s 1/3 cukru a míchejte na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte druhou třetinu cukru, dobře promíchejte a nechte cukr rozpustit, přidejte zbylý cukr a míchejte od rozpuštění. Dejte pozor, aby se cukr nepřipálil (foto, jak by mělo napařené mochi vypadat pod postupem).
- Ještě horké mochi vyklopte z hrnce na vál poprášený škrobem. Nebojte se dát škrobu víc, zabráníte tak přilepení mochi na vál. Posypte mochi i zvrchu a vyválejte na tloušťku 3 mm.
- Vykrojte kolečka o průměru cca 8 cm, já na to používám hrnek. Každé kolečko oprašte od škrobu, dejte do něj lžičku anko (fazolové pasty) – ideálně rovnou vytvarované do kuličky – obalte těsto okolo pasty, seštípněte spoje k sobě a máte hotovo.